Bagietkę smaruję serkiem i pyszną pastą. W 10 minut robię prostą przekąskę, która zachwyca smakiem

Dodano:
Przekąska z bagietki, serka kanapkowego i tapenady Źródło: Shutterstock / Mesve79
Prostą przekąskę z bagietki robię ekspresowo. Pokrojone pieczywo smaruję dwoma smakołykami i dekoruję sałatą. Goście zawsze są zachwyceni. Polecam spróbować.

Przekąskę z bagietki możesz przygotować na wiele sposobów. To prosta, a jednocześnie bardzo łatwa do zjedzenia przystawka. Często szykuję ją, gdy spodziewam się gości. Od niedawna korzystam z nowego, banalnego wręcz przepisu. Na bagietce rozsmarowuję dwa produkty, które dostępne są niemal w każdym sklepie. Jeden może was zaskoczyć.

Jak zrobić pyszną przekąskę z bagietki?

Wykonanie sycącej przystawki, która zachwyci gości, zajmuje mi mniej więcej 10 minut. Kroję bagietkę na małe kromki, a następnie smaruję je serkiem śmietankowym oraz tapenadą. To pyszna pasta przyrządzana z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. W moim przepisie stawiam na smarowidło z oliwek Kalamata, których smak najbardziej mi odpowiada. Całość dekoruję rukolą — pikantny smak przyjemnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeszcze nikt nie odmówił spróbowania tego rarytasu.

Przepis: Przekąska z bagietki, serka kanapkowego i tapenady

Pyszna bagietka z dwoma smarowidłami idealna na przystawkę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
224 w każdej porcji

Składniki

  • 1 bagietka o długości 70 cm
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g tapenady z oliwek Kalamata
  • 40 g rukoli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBagietkę pokrój w niezbyt grube kromki. Rukolę opłucz i osusz.
  2. Robienie przekąski z bagietkiKażdy kawałek bagietki posmaruj niezbyt dużą ilością serka śmietankowego. Wierzch oprósz pieprzem, a na nim ułóż 1 łyżeczkę tapenady. Udekoruj rukolą.

Jak urozmaicić bagietkę z dwiema pastami?

Przekąska z serkiem kanapkowym i tapenadą będzie miała ciekawszy smak, jeśli do pasty z oliwek dodasz inne wyraziste w smaku produkty np. anchois, suszone pomidory lub czosnek. Możesz wziąć gotowy produkt i wymieszać go z wymienionymi dodatkami, a albo samodzielnie zblendować oliwki z kaparami i resztą składników. W drugim przypadku polecam regulować konsystencję pasty za pomocą oliwy z oliwek, a smak dostosować za pomocą soku z cytryny lub zalewy z kaparów.

Dobrym pomysłem będzie także doprawienie przekąski z bagietki ziołami. Suszone oregano, tymianek lub rozmaryn to najlepsze wybory. Do udekorowania smakołyku możesz też użyć posiekanych orzechów włoskich.

Możesz też pokusić się o zamianę rukoli na posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę (jeśli ją lubisz). Inną smaczną sałatą pasującą do tych bagietek jest roszponka. Jej delikatnie orzechowy smak przyjemnie kontrastuje ze słonym smakiem oliwek i lekko kwaśną nutą pochodzącą od kaparów.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...